Adolphe Sax

antoine-joseph sax

Uitvinder van de saxofoon

Antoine-Joseph (Adolphe) Sax was een
Belgische bouwer van muziekinstrumenten.
Zijn grootste bekendheid heeft hij verworven
als uitvinder van de saxofoon.

1814

Geboorte Adolphe Sax

Adolphe Sax werd geboren in Dinant*(België) op 6 november 1814 en was de oudste zoon van Charles-Joseph Sax (1791-1865), instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek voor blaasinstrumenten in Brussel.
Vader Sax was tevens hofleverancier voor het Huis van Oranje ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

@ Rue Sax 37, Dinant - België
@ Rue Sax 37, Dinant – België

*Op de exacte plek waar Adolphe Sax werd geboren staat nu het belevingscentrum “La Maison de Monsieur SAX” wat men kan bezoeken.

 

© Batigolix
© Batigolix

1828

Opleiding

Adolphe Sax begon zijn muzikale opleiding in 1828 aan de Brusselse Koninklijke Muziekschool. Naast deze algemene opleiding volgde hij ook klarinetlessen. Met de klarinet deed hij op 15-jarige leeftijd mee aan een wedstrijd.

 

1835-1840

Ontwikkeling

Zijn eerste experimenten deed hij met de basklarinet: hij ontwikkelde een nieuw 24-kleppensysteem, dat hij demonstreerde op de Brusselse industrietentoonstelling van 1835 en later patenteerde.
Daarna werkte Adolphe Sax aan de plannen voor een reeks nieuwe instrumenten. Op de tentoonstelling van 1840 presenteerde hij 9 uitvindingen, waaronder een orgel, een piano-stemmings proces en een geluid reflectiescherm.

1841

De saxofoon

Op de Brusselse industrietentoonstelling van 1841 liet Adolphe Sax voor het eerst een eigen creatie aan het publiek horen: de saxofoon!

Luitenant-generaal graaf De Rumigny wilde dat Adolphe Sax het Franse leger van betere instrumenten voorzag. Adolphe Sax maakte een snelle beslissing om naar Parijs te verhuizen, de toenmalige hoofdstad van de muziek in Europa.

Productie

saxofoon

productie

1842

Parijs

@ Rue Sax 37, Dinant - België
@ 50 Rue Saint-Georges, Paris – France

Toen Adolphe Sax in Parijs aankwam, moest hij in een schuur wonen en geld lenen om zijn bedrijf op te starten. Zijn geluk veranderde toen Fromental Halévy hem introduceerde aan Hector Berlioz, wie naast Frankrijk’s meest controversiële componist, ook een invloedrijke muziek criticus was.

Hector Berlioz schreef een lovende recentie over de bariton saxofoon in een toonaangevend tijdschrift. Ook daarna bleef hij de instrumenten loven en prijzen. Adolphe Sax begon met de productie van zijn instrument in 7 formaten, van sopranino tot dubbel-bas. Daarna duurde het niet lang totdat componisten partijen voor hun opera orkesten voor deze instrumenten schreven.

Adolphe Sax kreeg in 1846 patent op zijn uitvinding de saxofoon. Hij won een goude medaille bij de Parijse industrietentoonstelling in 1849. Zijn atelier verkocht ongeveer 20000 instrumenten tussen 1843 en 1860.

20000 instrumenten

& Napoleon

 

Dat Adolphe Sax geen getalenteerde financiëel manager was, bleek uit z’n faillissementen in 1852, 1873, en 1877. Het was keizer Napoleon III, een bewonderaar van de sax, die een vierde faillissement voorkwam.

Adolphe Sax bleef zijn instrumenten verbeteren en gaf van 1858 tot 1870 les aan het conservatorium van Parijs.

1894

Laatste adem

Vlak voor Adolphe Sax op 7 februari 1894 op 79 jarige leeftijd overleed, was hij bang dat zijn levenswerk voor niets was geweest: De saxofoon was ingeworteld in de bandmuziek, maar nog weinig in de klassieke muziek.

Hij had niet kunnen vermoeden dat zijn creatie de oceaan zou oversteken naar de Verenigde Staten door de Spaans-Amerikaanse oorlog rond 1900 en daarna zou uitgroeien tot een icoon van de Amerikaanse muziek.

2012

Brugge

Op 27 september 2012 werd onder grote persbelangstelling ons nieuws wereldkundig gemaakt:

“Een jonge Belgische saxofoontechnieker wil de teloorgegane Belgische saxofoonproductie nieuw leven inblazen en brengt saxofoons terug op de markt onder de merknaam “Adolphe Sax & Cie.”

 

 

EDM_5485-2-compressor

Visie

& ambacht

We brengen saxofoons op de markt zoals Adolphe Sax het bedoelde: een goede klank met een hoog speelgemak en hoogstaande kwaliteit. We gaan België, de geboorteplaats van Sax en zijn saxofoon, opnieuw op de kaart zetten als “saxofoonland”. Dit bereiken we door een kruisbestuiving van oude ambachten en innovatieve technieken.

Technische Raad

Technische Raad

De in Oostende geboren Karel Goetghebeur (1978) is de oprichter en bezieler achter Adolphe Sax & Cie®. In bijberoep heeft hij zijn saxofoonzaak uitgebouwd nadat hij de exclusieve verdeelrechten van een saxofoonmerk voor Europa had gekregen. In 2010 waagde hij de stap en besloot full-time voor de saxofoons te gaan.

Me by Titus Simoens

Karel Goetghebeur (Brugge, BE)

Toen hij begin 2012 ontdekte dat er een mogelijkheid was om de rechten op de naam “Adolphe Sax & Cie” te krijgen, was er geen houden meer aan. Om een lang verhaal kort samen te vatten: Met een Amerikaanse collega en vriend Juan bezocht hij verschillende fabrieken. Ze vonden een fabriek die wel iets zag in het concept van een “oude boring met een moderne applicatuur”. Vanaf dat moment werden de eerste prototypes ontwikkeld, gekeurd, getest en aangepast.

Op 27 september 2012 werd in Brugge een persmededeling gedaan: “Adolphe Sax & Cie®” was een feit!

Het “Adolphe Sax & Cie” verhaal is geen one-man show. Het is teamwerk. Het is een groot genoegen om te mogen samenwerken met en advies te ontvangen van onze technische raad: Allen vooraanstaande saxofonisten, technici en onderzoekers.

Het zijn onder andere deze mensen die “Adolphe Sax & Cie” saxofoons maken tot wat ze zijn:

herve letor

Hervé Letor (BE)

Hervé Letor is een zeer veelzijdig en flexibele saxofonist die zich thuis voelt in heel wat muziekstijlen, gaande van jazz, blues, fusion en pop. In de Belgische jazz en pop scene is hij te vinden in opname studio’s en podia. Hij speelde met talloze artiesten, bands en tv shows. Hij geeft les in de “Do something School” te Brussel.

Leo

Leo van Oostrom (NL)

Als één van de grootste kenners en verzamelaars van Adolphe Sax, hebben we diep respect voor zijn kennis en passie.

Zijn boek “100+1 saxen” laat de lezers kennis maken met een aantal zeer zeldzame Adolphe Sax saxofoons uit zijn eigen collectie.

Hij was als hoofdvakdocent saxofoon verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

www.leovanoostrom.com

Nico

Nico Bodewes (NL)

De man die ooit begon als goudsmid is naast autodidact/uitvinder/ verzamelaar/ fotograaf / enz… één van ‘s Nederlands bekendste saxofoon reparateurs… Menig handen leerden dankzij hem de vaardigheid en kneepjes van de stiel. Zijn inzicht en expertise zijn een zeer waardevolle aanvulling.

Nicolas

Nicolas Vankeerberghen (BE)

Al op 15 jarige leeftijd begon Nicolas de ambacht te leren. Hij haalde zijn diploma “Vervaardigen en herstellen van hout- en koperblaasinstrumenten” bij firma Persy in Brussel. Hij werkte o.a. bij De Prins in Antwerpen en bleef zich verder specialiseren in fijne mechaniek, o.a. bij Straubinger, de bekende fluitenbouwer uit Indianapolis.
Hij werkt voor tal van professionals, conservatoria, militaire muziekkapellen, BJO, enz…

www.musicartisan.be

Stefaan

Stefaan Debevere (BE)

Stefaan studeerde in Nederland bij Ferdinand Povel en Leo van Oostrom. Doorheen de jaren trad hij op met tal van bekende jazzmusici in België en Nederland. Hij legt zich vooral toe op de uitbouw van jazzonderwijs in Vlaanderen, en geeft momenteel les aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Roeselare.

www.stefaandebevere.com

Adolphe Sax & Cie
* Koop op afbetaling

* (Frans)

* (Duits)

* (Engels)

* (Spaans)

* (Portugees)

* (Russisch)

* (Chinees)

* (Japans)