Wendy


Als beginnend saxofonist was ik op zoek naar een saxofoon die me heel veel jaren plezier kan bezorgen. Ik was op zoek naar een allround sax met een mooie warme klank, een degelijk gebouwd instrument met een goede applicatuur en uiteraard ook een aanvaardbare prijs.

Lijkt eenvoudig maar dat is het verre van.. De voorbije jaren werd de markt immers overstelpt met verschillende nieuwe saxofoonmerken. Het is haast niet bij te houden. Hoe onderscheid je het kaf van het koren? Ik stelde mezelf ook die vraag. Ik dacht daarom te opteren voor een zeer bekend merk dat al jaren mee aan de top staat, one of the big 4: Selmer. Zo zou ik tenminste op veilig spelen.

Ik liep echter al snel tegen een aantal beperkingen aan: ik was gecharmeerd door het geluid van een bepaald model, maar de prijs…dat viel echt tegen. De tweedehandsmarkt verkennen dan maar. Ik heb een aantal toeters geprobeerd maar dat was ook teleurstellend: de klank stond mij niet helemaal aan of er waren technische mankementjes. De risico’s kunnen dus groot zijn.

Het werd tijd om mijn gedachten wat te herzien en andere merken evenzeer een kans te geven. Ik heb in twee weken tijd +\- 20 toeters getest: verschillende modellen van Taiwanese merken, Japanners, Duitsers etc. In vele gevallen vond ik de klank niet aanspreken, ik vond niet de klik die je moet hebben met je instrument. Er waren twee saxen die me min of meer konden bekoren maar de prijzen van die toeters vond ik onaanvaardbaar hoog.

Ik heb de start van Adolphe Sax & Cie gevolgd via de pers. Als Belg ben ik oprecht blij dat een landgenoot de rechten van de naam A. Sax kocht en er ook iets moois mee doet. Een bekende saxofoonreparateur gaf me de tip om de saxen van Karel te gaan testen. Hij steekt zijn handen in het vuur voor wat de klank en kwaliteit betreft.

Ik nam dan maar de proef op de som en sprak af met Karel in zijn mooi art nouveau pand.
Mijn bezoek liep behoorlijk uit de hand, in de positieve zin van het woord: ik bracht meer dan 2 uur door in zijn zaak. Ik had er een heel aangenaam gesprek met een man die een enorme passie heeft voor saxofoons. Zijn verhaal, de energie en liefde die hij in zijn zaak steekt, zijn streven naar een continue verbetering van zijn instrumenten is bewonderenswaardig te noemen. Maar goed, hoe klinken die saxen nu? Wel, eveneens bewonderenswaardig! Ik was aangenaam verrast: sluit je ogen, waan jezelf in een gezellige bruine kroeg waar je iemand met een doorleefde sax een jazznummer hoort spelen. Warm en catchy, om bij weg te dromen. Zo klinkt een sax van Karel. Zijn instrumenten liggen goed in de hand, je voelt dat je een solide sax vast hebt. Niks cheap, niks plastiek. Al zijn verschillende uitvoeringen(al dan niet gelakt) zijn mooi. Je zou het haast nog lastig krijgen om te kiezen.

Ik nam een aantal dagen de tijd om na te denken maar ik was er vrij snel uit. Die ene nikkelzilveren sax bleef maar in mijn hoofd hangen dus dan weet je genoeg. Eindelijk een zeer degelijke sax die én een mooie warme klank heeft én wordt verkocht aan een eerlijke prijs. Ik nam Vesper dan ook mee naar huis. Vanwaar de naam Vesper? Vesper is de naam van het Bondmeisje in de film Casino Royal, maar ook de naam van een cocktail die de kleur benadert van mijn sax. Couldn’t be better!

Ik ben blij dat ik geluisterd heb naar het advies. De Adolphe Sax & Cie saxofoons kunnen de concurrentie met de grote namen heus aan. Ik ben alvast overtuigd. Ga ze testen en neem ook de proef op de som. Wedden dat je weer naar huis gaat met een glimlach op het gezicht?